ESBIT
Nie zawsze podróżuje się z kimś (mając wprawę, można przecież wybywać w świat samodzielnie), ale najczęściej robi się to po coś – by odkrywać nowe miejsca lub kolejny raz poznawać je na nowo; by poznawać nieznane dotychczas kultury oraz ludzi, którzy są ich godnymi reprezentantami. Oczywiście najlepiej robić wszystko we właściwej kolejności i z odpowiednim przygotowaniem, dlatego dobrze jest zaczynać od krótkich wycieczek (nawet tych organizowanych przez biura podróży), by dopiero potem porywać się na dalsze eskapady. Nie samymi widokami człowiek żyje, niekiedy musi (a przynajmniej powinien) uzupełnić energię, a dobrym na to sposobem jest pożywny posiłek, a dzieje się jeszcze lepiej, kiedy jest on ciepły. To właśnie wtedy organizm rozgrzewa się i regeneruje, ale nie zawsze i nie wszędzie istnieje sposobność zjedzenia ciepłego dania, bo noszenie kuchenki gazowej bywa kłopotliwe, a ceny w schroniskach są zaporowe. Istnieje jednak skuteczne rozwiązanie, a są nim termosy na żywność.
Ten element turystycznego wyposażenia jest przydatny dla każdego, od teraz można być absolutnie spokojnym – głód przestanie już zaskakiwać w mało odpowiednich momentach. Co prawda to śniadanie uznawane jest za najważniejszy posiłek dnia, ale obiadu też nie ma co pomijać i lekceważyć. Wspinacze wysokogórscy mogą pokusić się o żywność liofilizowaną, ale dla sympatyków niższych wysokości optymalne będzie zbilansowane jedzenie, w tradycyjnej formie. Takowe można śmiało włożyć do Esbit termos. Ma on kilka cech, które skutecznie przyczyniają do wyraźnej przewagi nad odpowiednikami z innych firm. Długo utrzymuje ciepło potrawy lub napoju, nawet przy niskich temperaturach; jednocześnie temperatura nie przechodzi na zewnątrz, nie ma więc ryzyka nieopatrznego poparzenia się; do zawartości termosu nie przenikają niebezpieczne substancje chemiczne, które nie tylko psują smak, ale i – długofalowo – mogą pogorszyć stan zdrowia.
Esbit to rodzinna firma, która zrodziła się w Hamburgu, już w 1936 roku. Założyli ją Philip i Robert Paap`owie. Wszystko zaczęło się od pierwszej kuchenki i od dystrybucji paliwa stałego (w końcu kuchenki też jakoś muszą działać). Ponad 70 lat działalności świadczy o dostarczaniu produktów najwyższej jakości. Są wytwarzane przy zastosowaniu najnowszych technologii i stale się je ulepsza, by satysfakcja klientów nie malała. Wiadomym jest przecież, że poczta pantoflowa” jest jedną z lepszych i efektywniejszych form reklamy, a ponadto zadowolony klient – z dużą dozą prawdopodobieństwa wróci po produkty marki Esbit. Dewiza firmy brzmi tak: „Stworzone, by przetrwać”. Ta treść odnajduje swoje odzwierciedlenie w rzeczywistości.
Food Jug Esbit można śmiało i słusznie uznać za flagową serię tego przedsiębiorstwa. To ich prawdziwa chluba. Zakres miejsc, w jaki można go zabrać, jest naprawdę ogromny – to nie tylko góry i szlaki, ale także siłownia i uczelnia. Regularne odżywianie jest ważne zawsze i wszędzie. Nie ma najmniejszych obaw, że zawartość pojemnika – w dziwny i niekontrolowany sposób – przecieknie do torby lub do plecaka. Wspomniane produkty są maksymalnie szczelne, a dodatkowo materiał, z którego zostały wykonane to stal nierdzewna pokryta zewnętrzną warstwą antypoślizgową. Przypadkowe upuszczenie termosu nie będzie już oznaczać konieczności kupowania nowego, kolejnego egzemplarza. Co ważne i ciekawe zarazem, termos na jedzenie zachowa jakość i właściwości także chłodnych potraw – będzie to czas nieco krótszy niż w przypadku ciepłej żywności, ale na tyle długi, że pozwoli się ochłodzić podczas wycieczek.
Potrzeby każdego turysty bywają różne, dokładnie tak samo jest z apetytem i pragnieniem. Energię i płyny powinno się systematycznie uzupełniać. Odpowiedzią właśnie na te indywidualne preferencje są termosy o różnych pojemnościach, ale – za każdym razem – o jednakowej średnicy, co upraszcza napełnianie pojemnika. Zawór bezpieczeństwa, naciśnięty przed otwarciem termosu, pomaga go otworzyć oraz usunąć nadmiar gorącej pary, która może przyczynić się do poparzenia. To i tak jeszcze nie wszystko, bo zakrętka jest również praktyczną, wygodną miską. By oczekiwana temperatura utrzymywała się wystarczająco długo, przed włożeniem potrawy lub przed wlaniem napoju, należy wlać – na kilka minut wodę (odpowiednio gorącą lub zimną), by w ten sposób przygotować termos na wyprawę lub do pracy.
Trudno jednoznacznie rozstrzygnąć, czy to kawa jest napojem bogów, choć niektórzy nieprzerwanie tak twierdzą i nie wyobrażają sobie poranka, popołudnia, pracy i przejścia szlaku bez małej (albo i dużej) czarnej. A przecież chwila wytchnienia należy się absolutnie każdemu. Zagorzali kawosze – zasadniczo – dzielą się na dwa obozy: jedni lubią czarny płyn gorący, drudzy wręcz przeciwnie – chłodną. Dla obu grup sprawdzi się dobry termos na kawę – dobry, czyli taki, który przez wiele godzin utrzyma pożądaną temperaturę kawy i nie uroni z siebie ani jednej jej kropli. Kiedy ma się przy sobie to, co się lubi, wówczas wszystkie poczynania wykonuje się lepiej, przyjemniej i z jeszcze większym zaangażowaniem.