Lodówki turystyczne
Za oknem (za)ciepło? - źle; (trochę) zimno? - niedobrze. Zawsze i dla każdego najlepszy będzie optymalny komfort termiczny. Ochłoda jest pożądana i oczekiwana, szczególnie latem. Dla ochłody wybierane i uwielbiane są lody i zimne napoje. W upalne dni, w super- i hipermarketach można zaobserwować zwiększoną frekwencję wśród regałów z towarami chłodzonymi i mrożonymi. Powody ku przebywaniu właśnie tam są przynajmniej dwa – intensywna klimatyzacja (a wręcz krioterapia) oraz możliwość kupienia tego, co później będzie dalej przynosić miły chłodek. Niestety nie ma tak dobrze i nie wszędzie znajdziemy otwarty sklep. Dobrze wiedzą o tym wszyscy miłośnicy wycieczek, którzy już przed żadnym wyjazdem nie martwią się, że ich prowiant będzie pływał, a ten absolutny spokój zapewniają im nowoczesne lodówki turystyczne. Z całą pewnością zmieszczą się w każdym bagażniku samochodowym, a wygodne rączki i stosunkowo niewielka waga ułatwiają jej przenoszenie, nawet na nieco dłuższej trasie.
Nie zawsze istnieje stały dostęp do prądu, ale i tu technologia przynosi nam potwierdzenie, że to potrzeba jest matką wynalazków. Kiedy występuje spore prawdopodobieństwo, że gniazdko do prądu szybko się nie pojawi, wówczas fantastycznie sprawdzi się lodówka na wkłady. Wkłady są tutaj swoistym słowem-kluczem – kluczem do cieszenia się ze smaku potraw i napojów przez możliwie najdłuższy czas. Dobry wkład od sprawdzonego producenta potrafi działać 12 godzin. Zasadniczo są dwa materiały, z których takie lodówki produkuje się: bezpieczne tworzywo sztuczne lub trwały materiał. Jak to często bywa, najważniejsze jest wnętrze i dotyczy to również lodówek. To właśnie w samym centrum odbywa się skuteczne przechowywanie włożonych tam produktów. Często działa to dwustronnie – oczywiście produkty są schładzane, ale i ciepłe przekąski można w takim pojemniku uchronić przed utratą ciepła. Wnętrze sprzętu jest wyłożone styropianem lub pianką poliuretanową.
Niewątpliwie maj ma kilka niekwestionowanych atutów, które zdecydowanie wyróżniają go na tle pozostałych miesiąców. Pierwszym z brzegu i jednym z istotniejszych zarazem jest fakt, że w końcu trwale robi się ciepło i przyjemnie. Wreszcie może wystartować sezon grillowy. A na grill nadaje się praktycznie wszystko – począwszy od mięsa, a skończywszy na warzywach, więc coś dla siebie znajdą mięsożercy, wegetarianie, a nawet weganie. Grillowanie to – wbrew pozorom – jedna z lepszych i zdrowszych form przyrządzania posiłków, podczas której wytapia się nadmierny tłuszcz, a jednocześnie zachowuje wartości odżywcze.
Przy poznawaniu świata życie trzeba sobie upraszczać i tak zabranie ze sobą całej grillowej infrastruktury nie zawsze jest proste, a niekiedy w ogóle niemożliwe – zabranie ze sobą lodówki wypełnionej po brzegi jest jednak dużo prostsze. W życiu nie można mieć wszystkiego, a niektóre wybory są naprawdę trudne – tym bardziej, jeśli są podejmowane raz na kilka lat i nie tylko w odniesieniu do siebie, ale również w stosunku do bliskich i do znajomych. Jeśli na piknik wybiera się ktoś solo lub z małą ekipą to może zdecydować się na lodówkę mniejszą, lżejszą i tańszą jednocześnie; miłośnicy bardziej licznych spotkań dokonają zupełnie odwrotnego wyboru, gdyż będą potrzebować modelu większego, pojemniejszego i odrobinę droższego (co nie oznacza, że drogiego).
Każda czynność, nawet ta powtarzana wielokrotnie, wymaga stosownych przygotowań. Podobnie jest z wkładami, które potrzebują czasu, aby mogły dobrze sprawdzić się w swojej roli. By spisały się w lodówce przenośnej, najpierw muszą znaleźć się w tej stacjonarnej (lub jeszcze lepiej – w zamrażarce). Powinny tam pobyć do całkowitego ich zmrożenia, następnie lądują na wierzchu tego, co z sobą zabieramy, by później to schrupać i popić. Przyjmuje się, że na 10 litrów pojemności lodówki potrzebne jest 1000 ml wkładu chłodzącego. Dobrze jest, kiedy wybrany sprzęt swobodnie pomieści 1,5-litrową (czyli bardzo często spotykaną) butelkę, a jeszcze lepiej – kilka takich butelek. Kolejną ważną cechą jest wygodna rączka, z antypoślizgową warstwą, która sprawi, że niesienie prowiantu będzie bezpieczne i dla samej osoby niosącej, i dla jedzenia oraz dla napojów.
Dzieci często są obecne na piknikach, a ich bezpieczeństwo – także w kontekście żywienia – jest bardzo istotne. Niewłaściwie przechowywaną żywnością można szybko się zatruć, co zepsuje cały klimat zabawy i spowoduje konieczność przyjmowania leków przeciwbiegunkowych. Francuską jakością odznacza się, na pewno, m. in. lodówka przenośna Eda. Marka ta skutecznie podbija świat, a jej produkty cieszą się popularnością. Odpowiednio przeprowadzana i regularna konserwacja pozwala dłużej korzystać ze sprzętu. Lodówkę trzeba czyścić wilgotną ściereczką lub gąbką. Drugim wariantem jest jej wypłukanie z odrobiną płynu do mycia naczyń. Pusta lodówka musi pozostawać otwarta. Kiedyś trudno byłoby pomyśleć o zabraniu ze sobą lodówki, dziś to widok coraz powszechniejszy, oczywiście w wersji nieco mniejszej, kompaktowej. Nic tak nie cieszy, jak własnoręcznie przyrządzone i spakowane jedzenie, które można mieć zawsze przy sobie.