Sezon na grilla
Czas na grilla!
Kto nie marzyłby, by po roku spędzonym w izolacji, bez okazji do spędzenia czasu w gronie rodziny i znajomych, na świeżym powietrzu. Wizja radosnego grilla pełnego pysznego jedzenia i napojów odpowiednich do osobistych preferencji stała się w tym roku czymś, na co wielu czeka, planując każdy weekend po zniesieniu obostrzeń. Aktualnie rokowania prezentują się świetnie, więc może warto już teraz przygotować się do sezonu grillowania?
Grillowanie to świetna okazja, żeby zjeść zdrowy, naturalny posiłek i poczuć otaczającą nas naturę. Przyjemna, wiosenna aura sprawia, że to właśnie na taką formę wypoczynku decyduje się większość Polaków w trakcie majówki, czy pierwszych, majowych urlopów. Grill jest znacznie bezpieczniejszy, niż ognisko. Jeżeli planujemy grilla w ogródku, nic nie stoi na przeszkodzie, by wykorzystać również model elektryczny, ekologiczniejszy i łatwiejszy w obsłudze.
Mimo, że grillowanie wydaje się dosyć proste, a same urządzenia są łatwo dostępne, warto pamiętać, że musimy posiadać chociaż szczątkową wiedzę zarówno dla naszego, jak i bezpieczeństwa innych osób. Warto również odpowiednio przygotować dodatki, które ułatwią i usprawnią cały proces kucharzenie w plenerze.
Bezpieczeństwo - gdzie można grillować?
Jeżeli mamy do dyspozycji ogródek, czy działkę nie musimy się zbytnio przejmować niczym - dopóki nie stwarzamy zagrożenia lub nie zakłócamy porządku, nawet przez cały dzień możemy cieszyć się kiełbaskami i szaszłykami. Co innego, jeśli miejsca szukamy gdzieś w plenerze. Warto zapoznać się z podstawowymi przepisami prawnymi, by uniknąć stresu, mandatu i niepotrzebnych kłopotów.
Gdyby podsumować dostępne informacje okazuje się, że nie ma konkretnego zapisu, który zabraniałby organizowania grilla. Mandat możemy dostać jednak za inne czynności, które są z nim powiązane, jak stwarzanie zagrożenia pożarowego, spożywanie alkoholu w miejscu publicznym, czy zaśmiecanie. Organizując grilla musimy posiadać zgodę właściciela danej nieruchomości - jeśli jesteśmy na gruntach miejskich, jedyną opcją jest korzystanie z miejsc do tego wyznaczonych.
Pandemia w znaczy sposób ograniczyła możliwość spędzania czasu za znajomymi. Ciekawym jest to, że na początku światowej kwarantanny, internet obiegły nagrania z małych imprez balkonowych. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że grill na balkonie może skończyć się skargą sąsiadów, a jeśli regulamin spółdzielni tego zabrania, możemy liczyć się z wysokim mandatem.
Odpowiedni opał
To czym będziemy rozpalać grilla może nas wpędzić w kłopoty, jeśli mniej sympatyczny sąsiad zadzwoni po straż miejską lub policję. Jeśli wykorzystujemy drewno i podpałkę nie będzie problemów, jednak zdarza się, że niektórzy palą przy grillu śmieci i trujące odpady. To nie tylko nieekologiczne, ale równie bardzo niebezpiecznie. Spalania odpadów zabraniają ustawy prawne nawet, jeśli dokonujemy tego na swojej działce.
Jaki wybrać grill?
GRILL NA WĘGIEL
Najpopularniejszym modelem grilla jest tradycyjny, rozpalany węglem. To z pewnością wygodna opcja, jeśli jedziemy na wyjazd samochodem i możemy sobie pozwolić na zabrania ze sobą zapasu węgla.
GRILL ELEKTRYCZNY
Ekologiczną alternatywą jest grill elektryczny - najczęściej wykorzystywany w domowej kuchni. Nie stoi jednak nic na przeszkodzie, by korzystać z niego podczas imprezy w ogródku. Bezpieczniejszym rozwiązaniem będzie wybranie elektrycznego modelu przystosowanego do użytku zewnętrznego. Taki grill dopełni każdy ogródek w domu, czy na działce i pozwoli cieszyć się wspólnym grillowaniem nawet podczas wietrznej pogody.
GRILL GAZOWY
Grille gazowe to alternatywa, której każdy powinien spróbować. Ten model grilla jest niezwykle łatwy w obsłudze i podobnie jak elektryczny - pozwala na grillowanie nawet, kiedy pogoda nie jest zbyt sprzyjająca. Do jego “rozpalenia” niezbędna jest tylko butla gazowa, a my nie musimy taszczyć ze sobą brudzącego wszystko węgla.
Gazowy, węglowy czy elektryczny?
Fani każdego modelu mają swoje argumenty w dyskusji dotyczącej tego, który grill jest lepszym wyborem. Z pewnością ci, którzy cenią sobie klimat starego, tradycyjnego grilla mogą na początku nie być zadowoleni z tego, że przy używaniu elektrycznych i gazowych nie używamy rozpałki, a do naszych nosów nie dociera zapach tłuszczu spływającego na rozżarzony węgiel. Ma to swój klimat i z pewnością wiele osób wiąże z grillowaniem wiele pozytywnych wspomnień. Wspominając jednak o klimacie, modele elektryczne i gazowe stanowią dla niego lepszą alternatywę. Nie produkujemy tyle zanieczyszczeń co w przypadku palenia węglem. Zdecydowanie też grillowanie jest łatwiejsze, podobnie jak utrzymywanie czystości.
Można natknąć się na opinię, że potrawy z tradycyjnego grilla mają swój niepowtarzalny smak, który zostaje zatracony, gdy nie korzysta się z węgiel. Tutaj należy wspomnieć, że istnieją modele gazowe, które są wyposażone w aromatyzery, zapewniające smak potraw niczym z ogniska. Kwestia smaku to również bardzo osobiste doznania, na które mogą wpływać nawet wspomnienia. Jeśli chodzi zaś o samo przyrządzanie potraw, elektryczne i gazowe modele pozwalają łatwiej zapanować nad temperaturą, a więc precyzyjniej przyrządzać jedzenie.